Bewuste rol ouders bij Oranje Wit

Rol Ouders:

Wij vinden binnen Oranje Wit het uitermate belangrijk dat onze jeugdspelers en junioren spelers komen spelen met plezier. Winnen is leuk, maar goed voetballen met plezier is nog leuker.

We hebben wat tips & tricks om uw kinderen zich op hun gemak te laten voelen bij hun teamsport.

Ouders van mini’s en pupillen

De jongste speler is nog sterk afhankelijk van zijn of haar ouders:

• Deze ouders hebben een grote rol, bijvoorbeeld in het halen en brengen.
  • Ze zijn soms zelf coach of begeleider.
  • Ze bepalen en sturen veel.
  • Ze zijn soms onervaren in het voetbal en het verenigingsleven.

Ouders van junioren

Naarmate het kind ouder wordt, verandert de rol van ouders:

• Het kind wordt zelfstandiger.
  • De tijdsbesteding verandert.
  • Leeftijdsgenoten, vrienden en vriendinnen worden belangrijker.
  • De rol van de ouder verschuift meer naar de achtergrond.
  • De trainer of coach wordt nog belangrijker.

Wedstrijdtips voor ouders

Voor de wedstrijd

• Laat je kind duidelijk weten dat je trots bent, ongeacht de uitslag.
  • Leg de nadruk op plezier beleven. Plezier en een sportieve wedstrijdmentaliteit kunnen leiden tot betere prestaties.
  • Wens kinderen voor de wedstrijd en training veel plezier!

Tijdens de wedstrijd

• Coach je kind niet tijdens de wedstrijd of training, daarvoor is de coach aangesteld.
  • Moedig sportief aan: niet alleen je eigen kind. Toon enthousiasme en steun je kind en andere spelers.
  • Laat je emoties niet de vrije loop.
  • Respecteer de beslissingen van de scheidsrechter en zijn/haar assistenten.

Na de wedstrijd

• Stimuleer je kind de scheidsrechter te bedanken.
  • Vraag na de wedstrijd of training: ‘En… Heb je plezier gehad vandaag?’, ‘Wat heb je geleerd vandaag?’ of ‘Wat was de mooiste actie tijdens de wedstrijd?’
  • Focus bij teleurstelling op dingen die goed zijn gegaan tijdens de wedstrijd of training.
  • Toon waardering voor de manier waarop je kind heeft gevoetbald: enthousiast, met inzet en benoem niet alleen de prestatie of het resultaat.

Dan nog wat belangrijke zaken betreffende ouders en voetbal bij Oranje Wit.

Helaas zien we soms dat kinderen afgezet worden bij de voetbal en dat er geen van de ouders aanwezig is. Dit vinden wij erg vervelend want hiermee legt u de verantwoordelijkheid neer bij Oranje Wit en eventueel andere ouders, met name met omkleden, rijden naar een uitwedstrijd (andere vereniging). Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen maar we zouden het zeer op prijs stellen als u zich wat betrokken voelt bij de club waar uw kind voetbalt. Via de groepsapp. van de diverse elftallen kunt u aan de leider/coach laten weten dat u er niet bij kunt zijn, dan wordt er gekeken naar een oplossing. Bij voorbaat dank !!